Pasen
Zondag is het dan zo ver. Het is Pasen! Als eerste willen we u natuurlijk van harte een zalig Pasen toe wensen.
Vanwege de paas-drukte en alle voorbereidingen zal deze blog iets korter zijn dan normaal gesproken, maar toch wilden we u dit wetenswaardigheidje niet onthouden. Deze veertigdagentijd hebben wij ons wat meer verdiept in de betekenis van de Goede week en de vastentijd. Na het bestuderen van oude boeken vonden we de oorsprong van de paas-eieren. In vroegere tijden was het namelijk zo dat men tijdens de vastentijd geen vlees, maar ook geen eieren mocht eten. Om het vlees in deze tijd niet te laten bederven werd dit voor het begin van de vastentijd opgemaakt: Carnaval (carnem levare: vrij vertaalt "vaarwel vlees"). Maar de kippen blijven hun eieren natuurlijk gewoon geven. Om deze goed te kunnen bewaren tot Pasen werden deze alvast gekookt, waardoor ze langer houdbaar waren. Met Pasen konden deze eieren eindelijk weer gegeten worden: Paas-eieren.
Tegenwoordig zijn de paas-eieren toch vaker van chocola en eten we in de vastentijd gewoon eieren, toch is het een mooi en praktisch voorbeeld van paas-tradities. Natuurlijk staan de eieren en de kuikens ook voor het nieuwe leven, de lente. Daarbij is de Verrezen Christus ook het grote teken van nieuw leven. Door zijn dood en verrijzenis mogen wij een nieuw leven binnen gaan, opnieuw beginnen.
Ook hier in het klooster verwachten we het nieuwe leven. Zowel natuurlijk het leven met Christus, maar ook geheel in de Paassfeer; kuikentjes. Een van onze kippen is broeds en we hopen begin april weer nieuw leven te mogen ontvangen in de vorm van kuikentjes.
Nogmaals voor u allen een zalig Pasen!